Kam příští týden v Brdech a pod nimi (44/2016)

I začátek listopadu nabízí v Brdech a pod nimi spoustu šancí, jak smysluplně trávit volný čas. Naše tipy najdete na následujících řádcích.

Plakát k výstavě Aleše Sedláčka, zdroj: informační centrum Rokycany

Plakát k výstavě Aleše Sedláčka, zdroj: informační centrum Rokycany

Sychravé podzimní počasí přímo zve do vytápěných expozičních prostor. Ještě v pondělí můžete v infocentru ve Spáleném Poříčí navštívit výstavu k výročí 777 let od založení města na západním úpatí Brd. Tentýž den končí v dobříšském muzeu Dřevěná výstava a na místním zámku výstava Ve znamení tří deklarací mapující životy aristokratů. V Muzeu Středních Brd ve Strašicích vystavuje své obrazy a kresby mladá umělkyně Tereza Chudáčková. No a v Podbrdském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem návštěvníky stále zvou do koloniálu k panu Bajzovi na exkurzi do obchodu takového, jaké znaly naše prababičky a praprababičky před sto lety. Od pátku 4. listopadu do konce roku se pak můžete přijít ohřát i pohledem, a to na obrazy tropické krajiny do rokycanského Muzea Dr. Bohuslava Horáka. Aleš Sedláček zde totiž vystavuje (nejen) svou sérii obrazů Kouzelné Tichomoří.

Dlouhé večery vzniklé změnou času jsou tu a s nimi spousta besed a přednášek. Ve středu v Mníšku pod Brdy o největším antilském ostrově promluví Slávka Chrpová v rámci přednášky Pravá Kuba. V Příbrami se ve čtvrtek můžete v rámci jiné besedy setkat s hudebním publicistou, kritikem a někdejším osobním tajemníkem Václava Havla Vladimírem Hanzelem. V pátek do Dobříše zavítá celovečerní pásmo filmů o extrémních zimních sportech Snow Film Fest. Klub přátel knihovny ve Spáleném Poříčí pořádá v neděli na místním zámku Literární odpoledne. V rámci něj proběhne vernisáž výstavy soukromé sbírky knihy Babička paní Zdeny Tomsové a pořad Pan Roubíček vypravuje.

Chaloupecká stopa, zdroj: Facebook - Obec Zaječov

Chaloupecká stopa, zdroj: Facebook – Obec Zaječov

Dobrovolní hasiči z Chaloupek zvou na nedělní Chaloupeckou stopu. Pro turistický pochod podzimní přírodou jsou připraveny celkem tři tratě o délce 6 – 17 kilometrů.

Pokud raději vyrazíte do Brd sami, zkuste například vyhlídku na Jindřichově skále. Barevné listí, tvrdými klimatickými podmínkami pokroucené stromy a zřícenina hradu Valdek na protějším svahu vykreslují příjemně melancholický podzimní obraz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *