Kam příští týden v Brdech a pod nimi? (37/2016)

Září je v plném proudu, počasí nám přeje a trávit volný čas v Brdech je kde. Že to nevíte? Přinášíme vám několik tipů.

Ve Spáleném Poříčí pokračuje výstava k výročí 777 let od založení města a Kniha jede! V rožmitálském Podbrdském muzeu můžete stále zavítat do Koloniálu k panu Bajzovi a Muzeum Středních Brd ve Strašicích nabízí výstavu obrazů Karla Dvořáka nazvanou Lumpíci. V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka vystavuje fotografie brdské přírody Martin Spal. Výstavu nazvanou Brdskou divočinou můžete shlédnout až do 23. října.

Top týden, zdroj: Spálené Poříčí

Top týden, zdroj: Spálené Poříčí

Ve Spáleném Poříčí pokračuje Top týden nabitý událostmi. V pátek od 19 hodin zde v kostele sv. Mikuláše proběhne varhanní koncert Adama Viktory. V sobotu mohou houbařští nadšenci vyrazit s mykologem do lesa a v neděli pak ve Špejcharu shlédnout výstavu z přinesených úlovků. Akce nese název Ne každá houba je prašivka. Milovníci jednostopých vozidel na lidský pohon se mohou přihlásit do orientačního závodu v okolí Spáleného Poříčí Cyklisticky za zážitky. Pokud slyšíte více na hudbu, od sobotních 17 hodin zahraje na zámku ve Spáleném Poříčí ženský komorní sbor Nashira. Celý Top týden vyvrcholí nedělní Tradiční celodenní městskou slavností v areálu zámku i ve Dvoře. Těšit se můžete na divadelní i hudební představení, projížďky v bryčce, ukázky řemesel i výcviku dravců a samozřejmě na občerstvení i s pivním speciálem Hejkal.

Žít to ale bude i jinde. V pátek a sobotu 16. a 17. září se Rokycany roztančí hudebním festivalem Setkání pod rokycanskou věží. Největšími hvězdami budou kapely Wohnout, Čechomor a Jelen. Vyhovují-li vám ale komornější akce, doporučujeme sobotní minifestival regionálních kapel Zaječovské zaječení.

Sportovci mají jistě dávno v kalendářích zvýrazněné datum 17. 9., kdy se koná 1. český marathon mezi Dobříší a Prahou.

Buližníkový hřeben na vrcholu Okrouhlíku poskytuje pěkné výhledy západním a severozápadním směrem

Buližníkový hřeben na vrcholu Okrouhlíku poskytuje pěkné výhledy západním a severozápadním směrem

Brdy ale letos patří hlavně turistům. Pro ty je v sobotu z Jinců připraveno hned několik tras turistického pochodu Babí léto na Plešivci. Všem navíc Povodí Vltavy v sobotu v rámci dne otevřených dveří zpřístupní prostory VD Láz a Pilská u Příbrami.

Vyrazíte-li raději do přírody sami, vychutnejte si třeba romantická svítání či stmívání na brdských pláních a vyhlídkách. Takový západ slunce na Okrouhlíku je opravdu podívaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *