Kam příští týden v Brdech a pod nimi (50/2016)

Číslovka padesát označující pořadí příštího týdne v tomto roce dává tušit, že Vánoce se nezadržitelně blíží. A právě tomuto křesťanskému svátku, období adventu a s ním spojeným tradicím je věnována většina akcí, na něž vás tímto článkem zveme.

Koncert Příbramské filharmonie, zdroj: Facebook/Příbramská filharmonie

Koncert Příbramské filharmonie, zdroj: Facebook/Příbramská filharmonie

V Příbrami pokračuje předvánoční program adventními trhy, dílnou pro děti i koncertem Codex Temporis v kostele sv. Jakuba. Hornický domek nabízí nejen dětem pohled do světa loutek, ale i tradiční Vánoce v havířské rodině. Hornické muzeum připravilo v Galerii Františka Drtikola také výstavu Příbramské betlémy. Jak vypadala vánoční šichta, je možné vidět a zažít v Prokopské štole na dole Anna. Česká mše vánoční v podání Příbramské filharmonie a Vepřekova smíšeného sboru zazní v pátek v Divadle A. Dvořáka.

Rokycanské Muzeum Dr. Bohuslava Horáka stále zimomřivcům nabízí oteplení v Tichomoří nad obrazy Aleše Sedláčka. Vánoční atmosféru naopak nasajete na výstavě betlémů, které ze své sbírky zapůjčila paní Jiřina Hánová. Na čtvrteční večer Rokycanští patrioti připravili předvánoční zpívání u kapličky u koupaliště.

V Podbrdském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem můžete v příštím týdnu naposledy zavítat k panu Bajzovi na exkurzi do obchodu z počátku minulého století.

V Dobříši až do Vánoc vzpomínají na židovskou minulost města například i výstavou Židovské zvyky a tradice na místním zámku. Ten si navíc můžete prohlédnout v rámci tematických adventních prohlídek.

Adventně zaměřené prohlídky jsou na programu i na hořovickém zámku.

Advent ve Spáleném Poříčí, zdroj: Město Spálené Poříčí

Advent ve Spáleném Poříčí, zdroj: Město Spálené Poříčí

Adventní program ve Spáleném Poříčí příští týden pokračuje zpíváním koled na náměstí a před kapličkou v Lipnici, páteční Českou mší Vánoční i koncertem kapel Arakain a Dymytry. V sobotu pořádají lučišťští hasiči soutěž o nejlepší bramborový salát, v Hořehledech se u kávy sejdou senioři a na zámku zapěje Edita Adlerová. V neděli pak na náměstí můžete zhlédnout živý betlém. V místním infocentru můžete stále přispět k výstavě betlémů nazvané Pojďte s námi do Betléma. Den otevřených dveří útulku v Borovně je naplánován na sobotu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy v rámci prohlídek prožijete Vánoční příběh královny Elzy.

Ve Strašicích v Muzeu Středních Brd vystavuje obrazy Martin Koranda.

Adventní akce pokračují i v Mýtě. Ve středu si zde můžete zazpívat koledy spolu s Českým rozhlasem a v sobotu vyběhnout na trať Vánočního krosu Sokola Mýto nebo zhlédnout Lysistratu trochu jinak v podání místního divadelního spolku.

Na zpívání koled s Českým rozhlasem můžete vyrazit i do Mirošova.

Chybou by bylo i nepodívat se na náves v Čenkově, kde oko návštěvníka potěší velký betlém ze sena.

Macechy a jejich přátelé vyrážejí na předvánoční turné s adventním zpíváním. V příštím týdnu vystoupí postupně v Cheznovicích, Oseku, Jivině i Hluboši

Nepíšeme o vaší akci? Dejte nám o ní vědět!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *