Kam příští týden v Brdech a pod nimi (48/2016)

Poslední listopadový a zároveň první prosincový i adventní týden je před námi a my přinášíme několik tipů, jak jej v regionu Brd příjemně strávit.

Pod našimi horami pokračuje spousta výstav. O historii obchodu a obchodování především na počátku minulého století se můžete spoustu nového dozvědět v rožmitálském Podbrdském muzeu na výstavě Koloniál pana Bajzy. V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka zvou do Tichomoří, jak jej svých obrazech zvěčnil Aleš Sedláček. A když už jsme u malby, ve strašickém Muzeu Středních Brd vystavuje výběr ze své dosavadní tvorby Martin Koranda. K židovské minulosti Dobříše se až do Vánoc vrací na místním zámku například i výstavou mapující židovské zvyky a tradice. Poslední výstava, na kterou vás pozveme do Rokycan, je už stoprocentně vánoční. Paní Jiřina Hánová místnímu muzeu propůjčila část ze své sbírky betlémů.

Advent ve Spáleném Poříčí, zdroj: Město Spálené Poříčí

Advent ve Spáleném Poříčí, zdroj: Město Spálené Poříčí

Adventními akcemi ožije řada měst a obcí. Bohatý předvánoční program je připraven ve Spáleném Poříčí. V pondělí proběhne na místním zámku koncert zdejší základní umělecké školy. Ve čtvrtek v infocentru zahajují výstavu betlémů i posezením u kamen a vyprávěním o vánočních zvycích a tradicích. Na sobotu jsou tu pak přichystány Mikulášské trhy. Ve čtvrtek v Příbrami proběhne Adventní a vánoční koncert a v sobotu v Podbrdském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem zahraje skupina Chairé. Adventu věnovanými akcemi ožije v sobotu i Mýto. Tematické prohlídky nachystali návštěvníkům na zámcích v Hořovicích, Dobříši i Mníšku pod Brdy. Adventními trhy o druhé adventní neděli ožije náměstí 17. listopadu v Příbrami.

Peklo na Zámku Dobříš, zdroj: Zámek Dobříš

Peklo na Zámku Dobříš, zdroj: Zámek Dobříš

Řada akcí je také věnována svátku svatého Mikuláše. V sobotu se v Příbrami můžete projet Mikulášským vlakem po historické trati do kovohutí. Předčasnou mikulášskou nadílku chystají na příští víkend na zámku v Mníšku pod Brdy i ve Strašicích. Peklo pak můžete zažít na zámku v Dobříši.

Naopak vymknout se předvánočnímu období můžete při vzpomínkovém večeru O Karlu IV. a jeho matce Elišce v budově Státního okresního archivu v Příbrami, při besedě o Madagaskaru v Galerii Františka Drtikola ve stejném městě i při jiné cestopisné přednášce na téma Mar Menor a Murcia, která proběhne v knihovně v Rožmitálu pod Třemšínem. Ať už si ale vyberete kteroukoli akci, přejeme vám příjemnou zábavu.

Nepíšeme o vaší akci? Dejte nám o ní vědět!

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *