Kam příští týden v Brdech a pod nimi? (40/2016)

Říjen je tady, ale v Brdech a pod nimi je stále kam zajít, kde se pobavit, poučit či jinak zajímavě trávit volný čas.

Česká krajina v obrazech, zdroj: Kulturní dům Dobříš

Česká krajina v obrazech, zdroj: Kulturní dům Dobříš

Začínáme opět výstavami. Ve Spáleném Poříčí pokračuje do konce října ta k výročí 777 let od založení města. V rožmitálském Podbrdském muzeu má, a do poloviny prosince ještě bude mít, dveře svého koloniálu stále otevřené pan Bajza, aby návštěvníkům ukázal, jak se obchodovalo před sto lety. V rokycanské muzeu Dr. Bohuslava Horáka můžete obdivovat fotografie brdské přírody Martina Spala. Expozici nazvanou Brdskou divočinou můžete zhlédnout ještě tři týdny. Dobříšské muzeum zve návštěvníky na Dřevěnou výstavu, kde prezentuje umělecké výrobky z tohoto přírodního materiálu. Historii šlechtických rodů v minulém století mapuje výstava na zámku Dobříš nazvaná Ve znamení tří deklarací. Ve čtvrtek navíc v kulturním domě v Dobříši začíná výstava obrazů Vladimíra Mencla nazvaná Česká krajina v obrazech.

Příbramské Hornické muzeum připravilo na pátek a sobotu zajímavou akci zejména pro děti. Podzimní dny s permoníky budou ty nejmenší jistě bavit a odnesou si i poučení. Jinecká knihovna na pátek připravila pro děti Noc mezi knihami. Na tu je třeba se předem přihlásit, a to nejpozději v pondělí.

K Padrťským rybníkům povede vycházka, kterou v sobotu pořádají rokycanští ochránci přírody. Z Rokycan k Brdům bude vypraven autobus.

Taktéž na sobotu je v Jincích místními zahrádkáři připraveno tradiční Havelské trhování.

zdroj: HoubyFest

zdroj: HoubyFest

A konečně v sobotu 8. října proběhne v Řevnicích největší houbařský festival v Čechách HoubyFest 2016. Pořadatelům držíme palce, ať jim akci nehoubařské počasí uplynulých týdnů pokud možno vůbec nenaruší.

Podzim už Brdy přemalovává do pestrých barev, takže pokud počasí příští týden dovolí vyrazit do přírody, zavítejte na brdská bezlesí a pláně, ze kterých je rozhled do barvící se krajiny. Padrtě, Hrachoviště nebo Kolvín jsou v tomto čase za slunečního svitu nejkrásnější.

 

Nepíšeme o vaší akci? Dejte nám o ní vědět!

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *